Draktränaren 2

how_to_train_your_dragon_twoUSA 2014. How to Train Your Dragon 2. Regi: Dean DeBlois. Röster i originalversionen: Kit Harington, Gerard Butler, Cate Blanchett. Svenska röster: Jesper Adefelt, Gunnel Fred, Johan Hedenberg. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.42. 3D.

Fem år efter händelserna i Draktränaren utmanas tonårsvikingen Hicke, hans drake Tandlöse och deras vänner i byn Dräggö av en hämnare från pappa vikingahövdingens förflutna. Men också andra skelett trillar ut ur familjegarderoben när Hicke hamnar på avvägar bland drakjägare, drakbarnkammare och drakmanipulatörer.

Stöldgodset från Lilo och Stitch, Avatar och Star Wars har fått sällskap av snattade ingredienser från Harry Potter i draktävlingen som en simplare upplaga av Quidditch och från Godzilla i jättedrakarnas bataljer. Tvåan följer uppföljarregeln: större, bullrigare, blodigare, men knappast bättre. Animationen är mer slipad. Fattas bara annat efter fem års teknikutveckling.

Det märks inte minst i de många och långa drakflygturerna – som gjorda för den givna biprodukten: datorspelet med releasedatum kring filmens premiär. Ändå har man en god bit kvar till Pixars kvalitetsnivå.

Detsamma gäller manuset, som trots några smärtpunkter gör hjältens resa från valpig sökare till krigsherre och hövding väl enkel. En antydan om att flickvännen Astrid kanske hade passat bättre som byhövdingens efterträdare finns i början av filmen, men det faller ur minnet när det blir dags för det fyrkantigt förutsägbara slutet.

Draktränaren 2 är en uppföljare om brytpunkten mellan barn- och vuxenlivet med avsikt att locka både de under och de över elva år. Frågan är bara om den tilltalar någondera.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-07-04.