Dagmar Ebbesen kommenderar

p-hembitrade2Den stora hembiträdesboxen
Studio S

Som komplement till fjolårets pilsnerfilmsbox har Studio S nu släppt en dito med kvinnlig humorprofil och feministiskt tema under titeln Den stora hembiträdesboxen. Den innehåller fyra dvd med filmerna Vi hemslavinnor (1942), Sussie, Bröderna Östermans huskors (båda 1945) och Kristin kommenderar (1946). Samtliga har introduktioner av Sissela Kyle och biografiska data om regissörer och skådespelare. Spirituellt och lättsamt, men vill man ha mer fakta rekommenderas att söka på såväl filmerna som personerna i Svensk Filmdatabas (sfi.se/sv/svensk-filmdatabas.se).

Kort-, reklam- och husmorsfilmerna som medföljer ger tidsbilder och sammanhang. Särskilt Mimi Pollaks halvtimmeslånga Mamma gör revolution (1950), producerad av Kooperativa Förbundet, är intressant eftersom den fick stor genomslagskraft i sin samtid och gjordes om till en betydligt mesigare spelfilm några år senare i Arne Mattssons regi. Fast nog borde Studio S någonstans på skivorna eller i det bifogade programhäftet upplysa om att de och tusentals andra filmer i samma format finns att se gratis på hemsidan Filmarkivet (filmarkivet.se).

Spelfilmerna är hur som helst överförda med hyfsad teknisk kvalitet. Urvalet kan man alltid diskutera. Vi som går köksvägen (1932) med Tutta Rolf i huvudrollen omnämns som en stilbildare i sammanhanget men finns inte med. Och med tanke på hur Dagmar Ebbesen dominerade i rollfacket som huskors med hjärta av guld kunde man ha fyllt både den här och två-tre boxar till med enbart hennes paradroller, bland annat i Flickorna på Uppåkra (1936), Hemsöborna (1944) och Kronblom (1947).

Men också de fyra titlar som ingår borde ha kompletterats. Såväl Vi hemslavinnor som Bröderna Östermans huskors finns i tidigare versioner och har även varit underlag för danska filmatiseringar. Här är Hemslavinnor-filmerna från 1923, 1933 och 1942 av särskilt intresse eftersom Ebbesen upprepar sin roll i alla tre. Om man nu inte vill ta med de tidigare filmatiseringarna i sin helhet, varför inte inkludera någon kortfilm där man diskuterar och jämför de radikalt olika versionerna med belysande klipp? Helst med någon kunnig filmhistoriker som guide.

För att låta nåd gå före rätt, som Ebbesens alfaragata skulle uttrycka det, så får man trots allt en hel del underhållning för ett pris kring 400 spänn. Vi hemslavinnor bjuder exempelvis på en röjarfajt mellan Ebbesen och hennes två största konkurrenter i rivjärnsbranschen: Julia Caesar och Hjördis Petterson. Gissa vem som vinner på knockout?

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-06-13.