Blixten och det magiska huset

house_of_magicBelgien 2013. Le Manoir Magique/The House of Magic. Regi: Jeremy Degruson & Ben Stassen. Svenska röster: Max Kenning, Frej Lindqvist, Jakob Stadell, Mikaela Ardai Jennefors. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.25.

Den här belgiska produktionen utspelas märkligt nog på amerikanska östkusten, kanske i hopp om att slå på USA-marknaden. Handlingen är lövtunn, och går ut på att en hemlös katt hamnar hos en gammal trollkarl i ett kråkslott, tänk: Familjen Addams. Sedan ägnar sig katten, som får namnet ”Blixten”, åt att med hjälp av husets alla magiska leksaker lägga krokben för trollkarlens girige brorson, en mäklare som vill flytta gubben till ålderdomshem och sälja huset.

Storyn är emellertid mest en förevändning för filmens många och långa uppvisningar av 3D-shownummer, där grejor och figurer flyger rakt i ansiktet på publiken. Resultatet är blandat och ganska tröttande i längden. Animationsdesignen är inte heller direkt nyskapande, och det enda uppseendeväckande med de svenska rösterna är väl att släkten Wahlgren inte är med på ett hörn.

Utan 3D-gimmicken hade filmen knappast hamnat på biograferna utan gått direkt till något undanskymt hörn på dvd- och tv-marknaden. Där den också kommer att hamna snart efter biopremiären.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-10-24.