300: Rise of an Empire

three_hundred_rise_of_an_empire_ver18USA 2014. Regi: Noam Murro. Skådespelare: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Heady, Hans Matheson. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.42.

I den här uppföljaren till 300 (2006) talas det om demokrati, kanske som ett svar på kritiken mot originalets flirt med fascistisk mytologi och estetik. Nå, det honnörsordet har numera anammats som del av partinamnen hos dagens europeiska fascister, med förled som exempelvis ”national” eller ”Sverige” och med en egen skruvning av dess innebörd. För övrigt är Frank Millers tecknade serievärld sig lik i ett datoranimerat fantasy-Grekland befolkat av photoshoppade gymkroppar.

Ny huvudperson och mytologiserad Stor Hypermaskulin Ledare i Rise of an Empire är atenaren Themistokles (Sullivan Stapleton), känd härförare i grekernas segerrika sjöslag mot perserna vid Salamis strax efter nederlaget vid Thermopyle. Hans motståndare är drottning Artemesia I av Karien (Ewa Green). I verkligheten anförde hon en mindre styrka i persernas flotta, men här uppgraderas hon till att bli perserkungen Xerxes I:s (Rodrigo Santoro) högra hand.

Porträttet av Artemisia som blodtörstig vamp med sadomasochistiska böjelser är som hämtat från en James Bond-film av äldre snitt för att passa Millers misogyna värld. Bataljen mot Themistokles’ blir därför helt logiskt en kamp mellan könen, där den grekiske kämpen först visar vem som är herre i sänghalmen, därefter på slagfältet.

Överhuvudtaget är filmen en löjeväckande glorifiering av krig som machosexuell kick i kampen mot en effeminerad karikatyrfiende. Gjord av och för ett grabbigt gäng som tappat all kontakt med krigets verklighet och fruktansvärda följdverkningar.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-03-07.