Masaki Kobayashi Against the System

The Thick-Walled Room (Kabe atsuki heya, 1956)
I Will Buy You (Anata kaimasu, 1956)
Black River (Kuroi kawa, 1957)
The Inheritance (Karami-ai, 1962)
Dvd-box (import)

Masaki Kobayashi (1916–96) är kanske mest känd för sitt monumentala epos Människans villkor (Ningen no joken, 1959–61), en nästan tio timmar lång filmtrilogi som skildrar en pacifistisk soldats villkor under det fascistiska Japans skräckvälde i Kina på 1930- och 40-talen. I fyra andra filmer, här samlade i en dvd-box från amerikanska Criterion, tar han sig an efterkrigstidens framväxande kapitalistiska samhälle med sociala orättvisor, korruption och ekonomisk svindel.
The Thick-Walled Room blev den första japanska filmen om krigsförbrytare, baserad på dagboksanteckningar av den amerikanska ockupationsmaktens fångar. Ämnet var inflammerat, särskilt som de åtalade visar sig vara vanliga soldater som får klä skott för sina officerares beslut. Först 1956, tre år efter färdigställandet, fick den premiär.

masaki-kobayashiBasebollfilmen I Will Buy You (1956) och det film noir-inspirerade triangeldramat Black River (1957) handlar båda om korruption och hur den organiserade brottsligheten växer ihop med den vita ekonomin. Den senare utspelar sig kring en amerikansk militärbas, där även miljön och människorna är i förfall. Området behärskas av den unge yakuzakarriäristen Killer Joe, spelad av debutanten Tatsuya Nakadai, som i sin brutala hänsynslöshet är framtidens man.
Kvartetten avslutas med The Inheritance (1962), om hur förvaltarna av arvet efter en rik affärsman försöker svindla de rättmätiga arvingarna på deras pengar. Men de har inte räknat med handlingskraften hos affärsmannens till synes oskuldsfulla sekreterare. Det eleganta filmfotot förhöjs av Toru Takemitsus jazzmusik – det första i ett långvarigt samarbete mellan kompositören och Kobayashi.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-05-02.