You’re Next

USA 2011. Regi: Adam Wingard. Skådespelyou're next posterare: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, A.J. Bowen, Wendy Glenn. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.35.

Det börjar lovande. Ett amerikanskt par på ålderns höst ska fira bröllopsdag och bjuder in sina fyra barn med respektive. Visserligen har dessa ett blodsband av hat till varandra, men de kommer ändå för att hålla sig framme när det blir dags att fördela mångmiljonarvet efter pappans lyckade karriär i vapenindustrin.

Men säg den dysfunktionella idyll som varar. Dova bastoner, ett diskret brus, som från en gammal övergiven industri och en rastlös handkamera som kikar in från Blair Witch-skogen utanför huset ger en vink om den kommande undergången.

Samtidigt som de bubblande spänningarna exploderar vid middagsbordet attackeras huset av en grupp maskerade män. Kanske är det ”kriget mot terrorn” som kommit till det sköna hemmet, på bekvämt avstånd till ockupationernas Wall Street och drönarattacker i Afghanistan.

Adam Wingard (V/H/S), hans ljudtekniker och en hyfsad skådespelarensemble med australiska Sharni Vinson i spetsen som oväntat hårdhudad överleverska har talang. När filmen sätter på autopiloten till en mer konventionell spring-skrik-och-slaktfest faller dessvärre de allegoriska ambitionerna. Fast blodbadsentusiasten kan förstås pricka av diverse nya och kreativa användningar av olika hushållsredskap, avrundat med mixer mot mördarskalle.

De lite amatörmässiga effekterna förtar dock en del av chockeffekterna, och upplösningens skruv och dubbelskruv av såväl motiv som utgång blir också tam, för att inte säga lam.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-11-15.