Tyskungen

Sverige 2013. Regi: Peter Hanefjord. Skådespelare: CTyskungenlaudia Galli, Rikard Ulfsäter, Amanda Ooms, Lennart Jähkel. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.45.

Lättochlagom-kittlingarna i Fjällbacka tar med Tyskungen omvägen till tv-tablån och mackens dvd-ställ via biograferna. I övrigt är det sig likt. Gamla stjärnor dyker upp för att gjuta lite liv och beröring i den slätstrukna paketeringen. Så fort Jan Malmsjö och än mer Inga Landgré, lysande i sitt gästspel som alzheimerdrabbad åldring, kliver in framför kameran påminns vi plötsligt om att dramat ska handla om människor av kött och blod.

Under det mesta av speltiden är annars filmen försjunken in en sömngångaraktig dvala. Läckberg-kopian Claudia Galli som författarinnan och huvudpersonen Erika Falck möter händelseutvecklingens alla kringelikrokar med samma ansiktsuttryck. Hennes nollställda promenad genom såväl pusseldeckarmysteriet som livet i allmänhet tycks färga av sig på landskapet.

Världen som målas upp ser snarare ut att ha hämtats från en reklambroschyr än en drabbande livserfarenhet. Bohuslän har marinerats i teaterstockholmska. Det gamla fiskeläget kunde vara vilken anonym villaförort som helst. Och när hjältinnan bränner fiskpinnarna i stekpannan ges det en lika stor (eller liten) dramatisk tyngd som någonsin morden.

Ingenting kommer riktigt nära, upprör eller griper tag. Allt tycks inbäddad i ett tjockt lager känslodämpande fetvadd. Den håller publiken i ett järngrepp av likgiltighet.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-06-28.