The Qatsi Trilogy: Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi

qatsiUSA 1983, 1988, 2002
Bluray (import)

”Qatsi” betyder ”liv” på hopispråket, och i tre filmer – eller snarare audiovisuella symfonier för kamera och orkestermusik – tar regissören Godfrey Reggio och kompositören Philip Glass utgångspunkt i hopiindianernas undergångsprofetior för att visa på en fysisk och andlig miljökatastrof.

Koyaanisqatsi (= ”liv i obalans”) skildrar hur den moderna industrialismen och storstaden har invaderat naturen.  Powaqqatsi (= ”liv i omvandling”) kontrasterar utvecklingsländernas traditionella livsföring mot den framväxande moderna tillvaron med teknologi och livsstilar från västerlandet. Naqoyqatsi (= ”liv som krig”) handlar om det postindustriella informationssamhällets virtuella världar.

Här finns ingen ledsagande berättarröst, och med några undantag undviker Reggio att bli alltför didaktisk i klippningen. I stället för att skriva oss på näsan blir filmerna till meditationer över problem som bara blivit mer akuta sedan filmerna gjordes, inte minst över att vi skapat ett samhälle som kommer att förinta sig själv om vi inte förändrar det i grunden.

En del kritiker har med visst fog tolkat filmerna som naturmystiska nostalgier för en svunnen värld. Ändå är trilogin svår att skaka av sig just eftersom den i stället för en traditionell berättelse skapar en associativ mardröm om ett hotande ödeland.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-05-03.