The Internship

USA 2013. Regi: Shawn Levy. Skådespelare: Vince Vaughn, Owen Wilson, Rose Byrne, Max Minghella. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.59.

internshipThe Passion of the GoogleGoogleevangeliet. The Googlest Story Ever Told. Det finns många fler och mer passande titlar än The Internship till detta nära nog två timmar långa propagandanummer för det globala cyberimperiet. Inte helt olik en nordkoreansk hyllning till Kim Il Sung, och ungefär lika rolig. Särskilt i ljuset av Googles nyligen avslöjade tjänstgöring åt underrättelsetjänsten NSA.

Det bromantiska paret Vaughn & Wilsons tidigare komedi var den kåtflåsiga men bitvis småroliga Wedding Crashers (2005). Här påminner de snarare om utomjordingarna i Världsrymden anfaller (Invasion of the Body Snatchers, 1956). På ytan desamma men med hjärnorna ersatta av en fjärrstyrningsmekanism uppkopplad till sökmotorsjätten i Silicon Valley.

De introduceras som moraliskt vilsegångna försäljare med honungssmorda munläder och hjärtlösa kärleksliv. Lagom till den manliga klimakteriekrisen förlorar de sina jobb, men finner snart lösningen i en pilgrimsfärd till Det Stora Företaget i väst. Där genomgår de som överåriga praktikanter ett andligt reningsbad genom cyberarbetslinjen och finner lyckan, kärleken och meningen med livet.

Vaughn är känd som libertarian med hög profil i det republikanska partiet, och The Internship ger en inblick i hans utopiska vision. Rädde sig den som kan. Inte många sekunder i filmen passerar innan svaret på livets alla frågor förpackas i det sektliknande företagets anda. Visst har filmer kryllat av produktplaceringar sedan länge, men The Internship vill inte bara komma åt dina pengar utan också din själ.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-06-21.