The Counselor

counselorUSA 2013. Regi: Ridley Scott. Skådespelare: Michael Fassbender, Penelope Cruz, Brad Pitt, Javier Bardem, Cameron Diaz, Bruno Ganz. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.51.

The Counselor lär knappast förändra bilden av amerikanska El Paso och mexikanska grannstaden Juarez på andra sidan Rio Grande som knarksmugglarfästen, där ond, bråd död väntar bak varje gathörn. Särskilt som filmen är Ridley Scotts uppenbara hyllning till sin tragiskt bortgångne bror Tony, specialist på just hårdkokta, våldsamma och sexkryddade berättelser med lyxkant som den här.

Berättelsen är en kärv moralitet om en arrogant advokat– endast kallad The Counselor (Michael Fassbender) – som betalar priset för sin girighet och smak för det goda livet. Trots eftertryckliga varningar vill han tjäna snabba cash på en knarkleverans värd över 20 miljoner dollar. Naturligtvis går transporten, pengarna och det goda livet åt helvete, och i bekantskapskretsen lurar en iskall mordängel för att avnjuta hans fall.

I det klassiska Hollywood hade detta blivit en max 90 minuter lång, ekonomiskt berättad B-film i svartvitt med kärv inramning och sparsmakad dialog av lakonismer. Idag är sådant material uppgraderat till A-klass med toppstjärnor, glassiga miljöer och filmfoto med reklamstuk. Scotts lyxförpackning innehåller Cormac McCarthy första originalmanus för film, med replikväxlingar som kantrar åt det litterära i munnen på rollfigurer med en tequila i handen och mord i sinnet.

En rejäl trimsax i både glasyren och dialogpartierna hade därför inte skadat. Trots allt finns det en sevärd film någonstans under bråten av människor och landskap i bilder som gjorda för glättade magasin.

Det syns inte minst i Fassbenders rika känslomässiga register hos en typ som annars hade skildrats som ett monument av ytlighet. Rollinsatsen verkar ha smittat av sig på så gott som samtliga i ensemblen, och det ger en smärtfylld och oroande underton till groteska sex- och våldsinslag som annars bara skulle locka till råflabb.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-11-15.