Stoker

USA/Storbritannien 2013. Regi Park Chan-wook. Skådespelare: Mia Wasikowska, Matthew Goode, Nicole Kidman, Jacki Weaver. Längd: 1.39. Bluray/dvd.

Park Chan-wooks (OLDBOY) Hollywooddebut efterstoker manus av skådespelaren Wentworth Miller är en gravallvarlig omarbetning av Hitchcock-klassikern Skuggan av ett tvivel med en ny och mörkare final. I centrum står New England-familjen Stoker, ett namn som antagligen syftar på Dracula-författaren Bram Stoker, och de bor förstås i en dystert ruvande herrgård där olycksbådande toner klingar.

På dottern Indias 18-årsdag dör hennes älskade far i en bisarr bilolycka bara för att strax ersättas av sin yngre, sexigare men också farligare yngre bror, som dyker upp på begravningen efter ett kringflackande liv i världen. Eller gör han det? Park antyder flera gånger att han, snarare än att vara en verklig person, förkroppsligar Indias vuxenblivande, som i filmen likställs med att gå från snövit oskuld till nattsvart psykopat.

Med andra ord har Stoker ingenting av de psykologiska subtiliteterna eller den bitande svarta humorn i Hitchcocks psykologiska thrillrar, bara en hårt skruvad allegori över en livsstil som fostrar ångestridna rovdjur med sargade, kalla tigerhjärtan. Vackert så, men även med sina musikaliskt eleganta kamerarörelser och ett utsökt pianostycke signerat Philip Glass stannar filmen vid ett symbolöverlastat och torrt dockspel.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-09-27.