Runner Runner

USA 2013. Regi: Brad Furman. Skådespelare: Justin Timberlake, Ben Affleck, Gemma Arterton, Anthony Mackie. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.31.

runner_runnerRichie Furst (Justin Timberlake), en ung och utfattig före detta Wall Street-klippare, kämpar sig igenom en ekonomutbildning på Princeton när han upptäcker en ny guldgruva: nätpoker. Genom att dokumentera olagligliga spelmanipulationer på en av de stora pokersajterna får han ett toppjobb hos sajtens nyrike ägare Ivan Block (Ben Affleck). Snart är han, med saliven drypande över Blocks läckra partner Rebecca (Gemma Aterton), insyltad bland lyxiga skumraskaffärer i korruptionens Costa Rica.

Runner Runner är precis vad resumén ovan utlovar, en glättad och lam kriminalfilm med en lätt doft av Scarface och den idag hälsosamt bortglömda Kevin Costner-sexthrillern Revenge. Den är hantverksmässigt godkänd, men det slår varken några gnistor mellan de inblandade, i regiarbetet eller i manuset. I all sin slätstrukenhet hör den snarare hemma i tv-tablån en lördagskväll än som biljettsäljande attraktion på bio.

Upptakten lovar dock lite mer. Richie är en produkt av den senaste finanskrisen och ser ut att vilja göra bot och bättring som hederlig ekonom med den moraliska impregnering filmen förespeglar oss finns i universitetsvärlden. Men som Oscarbelönade dokumentären Inside Job visar, är ekonomutbildningarna på USA:s toppuniversitet nyliberalt programmerade genom deras starka knytningar till olika storföretag och tankesmedjor.

Inte undra på att filmen kantrar under sin sagobetonade transportsträcka, där man först varnar för lyxlivets frestelser för att sedan sluta i en happy end som utlovar mer av lyxlivets frestelser.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-09-27.