Pacific Rim

USA 2013. Regi: Guillermo del Toro. Skådespelare: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Ron Perlman. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.11.

pacific_rim”Kaiju” är den japanska beteckningen för fruktade och älskade monster som Godzilla, bioaktuell nästa år i en ny Hollywoodsatsning. Så kallas också de enorma varelser som kliver ut från en annan dimension ur en port på havets botten för att sprida död och förödelse i Pacific Rim. Filmen är dedikerad till Godzilla-regissören Inoshiro Honda och den amerikanske monsterskaparen Ray Harryhausen.

Guillermo del Toro har gjort sig känd för originella skräck och science fiction-filmer som Hellboy. Här lägger han sig dock nära skärande banaliteter som Transformers och Independence Day. Rollgestalterna är av bättre virke, men storyn och dialogen är som hämtad ur Michael Bays och Roland Emmerichs överskottslager.

I svepande bilder ser vi hur hela jorden förenas bakom en amerikansk militärledning för att möta jättehuliganarmén med specialbyggda slagsmålsrobotar. Att man inte flygbombmördar hela monstergänget beror på att det inte säljer lika många biobiljetter och leksaksprylar och skulle förkorta filmen med halvannan timme. Större delen av speltiden går nämligen åt till slow motion-liknande robot-mot-monster-matcher, där kombattanterna lite fåraktigt står och väntar på den andres slag som i en Helan & Halvan-sketch.

Snygg design. Utmärkta 3D-effekter. Enfaldig handling.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-08-02.