Killing Them Softly

USA 2012. Regi: Andrew Dominik. Skådespelare: Ray Liotta, Richard Jenkins, Brad Pitt, James Gandolfini, Scott McNairy. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.37.killing_them_softly

Juridikprofessorn George V. Higgins (1939–99) var en av kriminalgenrens mest stilsäkra författare från genombrottet 1970 med THE FRIENDS OF EDDIE COYLE, som Peter Yates tre år senare gjorde en utmärkt filmatisering av med Robert Mitchum i titelrollen. Det unika gehöret för livsstilen och jargongen i hemstaden Bostons undre värld fortsatte Higgins odla i nästan trettio romaner fram till sin död.

Killing Them Softly baseras på Cogan’s Trade (1974) men har uppdaterat handlingen till en nästan folktom och inte namngiven stad under ett 2008 då finanskrisen ödelade miljontals amerikaners liv samtidigt som Barack Obamas seger i presidentvalet väckte nytt hopp. Inhemska kritiker identifierade dock spelplatsen som New Orleans, och det spöklika stadslandskapet tolkades förstås som symboliskt träffsäkert för nationens kristillstånd.

Det är inte heller svårt att se handlingen som en omskrivning av USA:s finansiella och moraliska kollaps. Brad Pitts yrkesmördare Jackie Cogan jobbar för pengar, inte tjafs som moral och etik. När hans uppdragsgivare inte kan betala det han vill ha förklarar han att ”Amerika är inte en nation utan en affärsverksamhet”.

Andrew Dominik och producenten/stjärnan Brad Pitt har gjort en modern film noir men med en kärv realism som inte lämnar utrymme för någon konstnärlig polityr. Däremot är den sprängfylld av syrliga kommentarer, även i musikmixen på ljudspåret. En blodig scen i slow motion ackompanjeras av den sötsliskigt sentimentala sextiotalshiten ”Love Letters”, ungefär som punktidens återanvändning av gamla t-tröjor med rockidoler där man lade till ”I hate” ovanför idolnamnet.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-03-27.