Jack the Giant Slayer

jack_the_giant_slayer_ver2USA 2013. Regi: Bryan Singer. Skådespelare: Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Ian McShane. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.55.

Efter de trendiga nytolkningarna av Snövit, Rödluvan och Hans & Greta har turen nu kommit till Jack och bönstjälken. Liksom sina sagokollegor är han varken outsider eller rebell, utan en kaxig och välkammad optimist som axlar actionäventyrsmanteln med gott humör och frisk entrepenörsanda. Och när han väl fått de där otvättade slashasarna till jättar på knä så kan han ta sin rättmätiga plats i samhällspyramidens topp.

De misstänkta och de två första X-Men-filmerna väckte stora förhoppningar om regissören Bryan Singer som en djärv och kritisk nytänkare i ofta konservativa och förutsägbara genrer. Men i senare filmer som Superman Returns och Valkyria finns bara en skugga kvar, och Jack the Giant Slayer är en helt anonym bolagsprodukt med en valhänt och plastig datoranimation som matchar dialogen.

Redan den uppskjutna premiären från sommaren 2012 skvallrade om problem, men nu har det bekräftats: sällan har en produktionsbudget på cirka 200 miljoner dollar varit så illa spenderad.
Skådespelarena är inte dåliga utan bara slätstrukna intill menlöshet i en handling på autopilot. Inte mycket återstår av äventyr, spänning, fara eller för den delen människor som engagerar i situationer som borde ha varit både kittlande och skrämmande. Innehållsdeklarationen för biografens baconchips rör säkerligen upp hetare känslor än filmens samlade likgiltighet.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-04-05.