Storbritannien 2013. Skådespelare: Bill Murray, Laura Linney, Samuel West, Olivia Colman. Åldersgräns: Okänd. Längd: 1.35.
Franklin Delano Roosevelt är den ende amerikanska presidenten som valts fyra gånger. Hans historiska meriter för att ha bekämpat såväl depressionen som fascismen är legendariska. Hustrun Eleanor var hans intellektuella like och blev som skribent och debattör med socialt engagemang fruktad för sin vassa tunga.
Inte en molekyl av detta finns i den här torftiga skrönan berättad av hans avlägsna släkting och möjligen också älskarinna Margaret ”Daisy” Suckley (Laura Linney). Filmen är baserad på hennes dagböcker, som dock enligt pressuppgifter knappast bekräftar något intimt umgänge. Men i filmens Vänt i Häcken-historik skymmer kåtbockeriet allt annat.
Förhållandet skildras som en rad bilutflykter där FDR (Bill Murray) får manuell massage med happy end. Daisys förtjusning i detta ensidiga handtrallande är outgrundlig, såvida inte hennes clitoris satt i fingrarna. I så fall är filmen en osedvanligt tradig variant på Långt ner i halsen.
Ett möte med brittiske kungen George ”Bertie” VI (Samuel West) blir en sömnig repris på The King’s Speech och lägger inte till annat än det brittiska kungaparets utdragna diskussion om symboliken i att de ska äta varmkorv under en pressbevakad picknick. Nå, sett ur filmens horisont kan inte Berties korvsnaskande inför FDRs nöjda ögon i slutscenen gärna tolkas som annat än en freudiansk bild av USAs dominans över den forna kolonialmakten.
© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-07-12.