Gangster Squad

USA 2012. Regi: Ruben Fleischer. Skådespelare: Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Josh Brolin, Nick Nolte. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.53.

Gangster Squad kommer främst att bli ihågkommen för att den klipptes om efter massakern på en biograf i Colorado förra året. En eldstrid på Grauman’s Chinese Theatre i Los gangster_squad_ver2Angeles togs bort och ersattes av andra uppgörelser mellan Cohens hejdukar och polischefen Parkers (Nick Nolte) hemliga milisstyrka.

Minnesvärd är möjligen också den enorma näsa Sean Penn försetts med i rollen som gangsterbossen Mickey Cohen. Och visst matchar denna landningsbana för modellplan blodtörsten när han avrättar folk genom sönderslitning mellan bilar eller med slagborr genom skallen. Som om han var stilbildare i de senaste årens tortyrporrmode.

Förutom den utbredda korruptionen av polis och rättsväsende i Los Angeles är inte många stavelser rätt i filmen. Likt många andra gangsterbossar satt Cohen i fängelse för skattebrott. Han var inte dummare än att han lät underhuggarna sköta slakten medan han själv höll sig på behörigt avstånd, gärna på nattklubb med många vittnen.

Snarare är filmen en typisk flaggviftarpatriotisk krigsrulle efter elfte september 2001. Polisgruppen som tar sig an Cohen består av elitsoldater under andra världskriget plus en åldrad revolverman från vilda västern, fördelade enligt krigsgenrens sedvanliga etniska kvotering. Vi ska tänka gangstrar = terrorister och poliser = frihetskämpar. Generande banalt.

Också som fantasy är den slätstruken med sin programmatiska dramaturgi, där inte en molekyl av storyn överraskar eller känns trovärdig. Undantaget Josh Brolin gäller det även de självmedvetet poserande skådespelarna, som snarare än att kämpa på liv och död ser ut att ta en sväng på catwalken, tema 1940-tal.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-01-11.