Evil Dead

evil_dead_ver3USA 2013. Regi: Fede Alvarez. Skådespelare: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.31.

Uruguayanske lågbudgetfilmaren Fede Alvarez sattes att göra nyinspelningen av åttiotalsklassikern Evil Dead efter att hans Ataque de pánico! (2009) hade gjort succé på YouTube. Djärvt på papperet. Fast resultatet saknar såväl den råa, onda nerven som den inspirerade demonregin. I stället försöker man förtvivlat dölja den gråtrista nyförpackningen i en tsunami av blod.

Originalet från 1981 var en osedvanligt stilsäker debutfilm som strax efter förtexterna lade in högsta växeln i en vansinnesmix av ultravåld, surrealistisk experimentfilm, MAD-humor och avväpnande slapstick. För snörpmunnade censurivrare ett vrålrap av vulgaritet. För skräckfilmens finsmakare en delikatess. Och för genren prototypen till splattervågen som följde.

2013 års Evil Dead är däremot en slapp eftersläntrare till det senaste decenniets tortyrporrtrend, en med få undantag banal och mekanisk slakthusproduktion. Den halvbakade bakgrundshistorien som öppnar filmen understryker snarast idétorkan med sitt tafatta försök att spela på Exorcisten-strängar.

Återstoden av filmen är en snitslad bana av onda dödar till tonerna av spikpistol, defibrillator, kniv, kofot, hagelgevär och, förstås, motorsåg. ”Jag ska våldta din själ i helvetet”, ylar filmens demon. En from förhoppning i denna själlösa film.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-05-10.