Escape Plan

USA 2013. Regi: Escape PlanMikael Håfström. Skådespelare: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Sam Neill, Jim Caviezel, Faran Tahir, Amy Ryan. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.56.

Stallone fortsätter att damma av gamla B-manusidéer från Cannon Films konkurslager. I Escape Plan kryddar han med ex-governator Schwarzenegger i rollen som allierad kåkfarare. Båda har med ålderns rätt fått extra IQ med steroiderna. Fast det märks enbart på att medspelarna och manusets tillrättalagda dramaturgi insisterar på deras genialitet.

Stallone spelar Ray Breslin, ex-åklagare och Hulk-Houdini som mot betalning testar rymningssäkerheten på USA:s säkerhetsklassade fängelser i undercover-rollen som fånge. Han tar sig ut varenda gång. Förstås.

Men så får han sitt livs utmaning: att rymma från en hemligstämplad anläggning som drivs av en privatarmé, modell Blackwater. Där blir han polare med Emil (Schwarzenegger), nära medarbetare till efterlysta finansgeniet Mannheim. Fängelset styrs av sadisten Hobbes (Jim Caviezel) med psykopatisk hjälp av Drake (Vinnie Jones), båda onda och knipsluga men givetvis stendumma för att flyktplanen ska fungera.

Med tanke på Sly & Arnies bakgrund som affischnamn för Republikanerna överraskar filmens politiska udd, och det är tveksamt om Escape Plan kommer på Guantanamobasens biokvällar för ”olagliga kombattanter”. Handlingen är dock allt annat än märkvärdig, och det enda man möjligen minns är när Emil retar Breslin för att denne ”slåss som en vegetarian”.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-12-06.