Epic – skogens hemliga rike

Uepic_ver2SA 2013. Epic. Regi: Chris Wedge. Röster i originalversionen: Amanda Seyfried, Beyoncé Knowles, Colin Farrell, Christoph Waltz. Svenska röster: Dominique Pålsson, Anna Sahlene, Fredde Granberg, Magnus Krepper. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.44.

Fem manusförfattare har jobbat på denna pyttipanna av Älskling, jag krympte barnen och Sagan om ringen kryddad med en nypa Matrix. Uppenbarligen har alla lobbat för minst två knäppkomiska bifigurer. Sniglar, larver, en jönsig pappa, en trebent och enögd hund samt diverse oknytt stjäl nämligen så gott som all speltid och strålkastarljus från de i och för sig trista barbiedockorna till huvudpersoner.

Chris Wedge och animationsbolaget Blue Sky har utvecklats tekniskt sedan de gjorde den första Ice Age för drygt tio år sedan. Konstnärligt sett är emellertid avståndet till branschledaren Pixar fortfarande enormt. Vi snackar flera utvecklingssprång i evolutionen.

Pixarfilmer som Hitta Nemo och Wall-E har inte blivit klassiker för att man packar ihop en rad episoder med action, romantik eller slapstick. I stället har de rollfigurer vars omsorgsfullt tecknade personligheter och psykologiska egenheter ger handlingen en känslomässigt djupare resonans. Berättelserna är dessutom är högst originella och utsökt tecknade.

Epic är däremot en snabbmix av klichéer, från den truliga tonårstjejen MK till de hajliknande, anti-ekologiska orcherna som är filmens skurkar och den schematiska ont-mot-gott-konflikten som utmynnar i den lika obligatoriska slutstriden. Undantaget Robotar (2005) verkar Blue Sky ha svårt att överraska och tänka nytt. Faktiskt ser Epic mest ut som produkten av en brainstormande fikarast på filmbolagets marknadsföringsavdelning.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-05-24.