2 Guns

USA 2013. Regi: Baltasar Kormàkur. Skådespelare: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Bill Paxton, Edward James Olmos. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.41.

Två stjärnor. Fler vapen. Ännu fler lik. Det är bränslet till skrattfesten i denna Dödligt vapen-wannaberulle, löst baserad på några tecknade romaner av Steven Grant.

Under cover-agenterna Bobby (Denzel Washington) och ”Stig” (Mark Wahlberg) är två kriminella posörer med gemensamt intresse för knark och bankrån. Bobby är från narkotikabyrån DEA, närmast självklart. Men vad Stig från flottans underrättelsetjänst gör vid den mexikanska gränsens smuggelleder till Texas förblir oklart.

Nå, rim och reson har inte oväntat gått på semester i en actionkomedi där knarkartellkungen heter Papi Greco (Edward James Olmos) och bor utan några säkerhetssystem att tala om i ett vanligt villaområde. Allt för att underlätta Bobbys och Stigs kidnappning av honom, något som leder till en vendetta mellan alla inblandade samt CIA.

Malströmmen av mord och munhuggningar är tänkt att vara elak, rapp, brutal och stötande lättsinnig. Men det finns varken något nytt eller uppfinningsrikt i receptet, hur självbelåtet alla än flinar mot oss från vita duken.

Isländske regissören Kormàkur har möjligen haft avsikten att ironisera över dagens tröttsamma självironi i amerikansk actionfilm. I så fall har han gjort ett verk som biter sig i den popkulturella svansen.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-10-11.