The Change-Up

USA 2011. Regi: David Dobkin. Skådespelare: Ryan Reynolds, Jason Batemanchange_up, Leslie Mann, Alan Arkin. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.52.

I öppningscenen får pappa Dave en bajsfontän i käften från en av sina bebisar. På den nivån ligger denna pubertala djupdykning i manligt äckel och hat mot osjälvisk kärlek, barn och framförallt kvinnor. Tafflig som vulgärkomedi. Eldorado för genusforskare.

Dave vill leva ut egotrippdrömmen om ungkarlsliv, hans bromance-polare Mitch suktar efter markservice. Efter ett magiskt kompispiss i en fontän har de bytt kropp, bara för att skräcklas av varandras kvinnor, deras kroppsutsöndringar och skamlösa behov. Dave chockas av att Mitchs knullkompis är en höggravid nymfoman, Mitch av att Daves sexiga fru Jamie (Leslie Mann) får rännskita innan läggdags.

Filmen smeker backlashtrenden medhårs, särskilt som den utmynnar i en logisk härdsmälta som än en gång bekräftar den traditionella familjens helighet. Dessförinnan har man nogsamt undvikit verkliga familjeproblem som hustrumisshandel för att i stället uppmana till förnyad machismo som kan sätta ungar och kärringar på plats.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-03-23.