Project X – Hemmafesten

USproject_xA 2012. Project X. Regi: Nima Nuorizadeh. Skådespelare: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown, Kirby Bliss Blanton. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.28.

Nyss var Taylor Kitschs namn en bara alltför träffande beteckning för filmerna han medverkade i. Här presenteras vi för affischpojken Thomas Mann, namne med den tyske nobelpristagaren i litteratur men utan djupare blick på tillvaron än en urringning. Och det är dessvärre det roligaste med Project X.

I övrigt kan man sammanfatta den med mitt av redaktionen ratade rubrikförslag på recensionen av Piranha 3D häromåret: ”Pittar, pattar, pilsner och pirayor”. Fast utan pirayor. Deras köttkvarnsframfart genom rollistan är sorgligt saknad.

Sanningen att säga finns det inte mycket till ”pittar” heller annat än som etikett på filmens enerverande tonårskarikatyrer, främst de tre nördarna som under en föräldrafri helg ordnar en öppet hus-fest. Det hela utvecklas snart till en monumental röjarskiva, fast där det är den sjösjuka handkameran som står för det mesta av röjandet. Den numera söndertjatade mockumentärstilen är som vanligt ett alibi för amatörmässighet i sämsta mening.

Faktiskt är dessutom själva komedin också som bortblåst, om man nu inte tycker att monotont rapande av könsord och produktplacering av narkotika är helt hysteriskt. Enligt amerikanska pressrykten lär förebilden ha varit en australiensisk megafest som urartade. Kanske skulle de ha filmat den i stället.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-04-20.