Mästerkatten

USA 20puss_in_boots11. Puss in Boots. Regi: Chris Miller. Röster i originalversionen: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton. Svenska röster: Rafael Edholm, Lina Hedlund, Kim Sulocki, Sharon Dyall. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.30.

Mästerkatten är en prequel Shrek-serien, det vill säga att händelserna här äger rum innan den fäktande hårbollen konfronteras med träsktrollet, Åsnan och de andra. Den utspelar sig också i ett torrt och förbränt spanskt landskap långt från de tidigare filmernas gröna, nordeuropeiska skogar.

I övrigt är mycket sig likt. Titelfiguren är en machoposerande, munvig och vitsande hyperlatino med smak för kvinnor bland såväl katter som människor. Kring honom flockas både välkända och mer obskyra sagofigurer blandat med människotyper och filmreferenser hämtade från Don Quijote, Zorro, Sergio Leones Dollartrilogi och Robert Rodriguez Desperado.

Mest bekant är nog kattens barndomskompis Humpty A. Dumpty, ett klassiskt rötägg stigen ur otaliga gangsterdramer. De magiska bönorna ur Jack och bönstjälken, som står i centrum för filmens smarta rånkuppintrig känner vi också väl i Sverige. Värre är det nog däremot med Jack och Jill, som gått från den engelska ramsans olycksbarn till att bli vuxna förhärdade brottslingar.
Fast kunskapsluckorna står knappast i vägen för att njuta av detta hyfsat fartfyllda och småroliga äventyr för både vuxna och barn. Det låter lite ljummet småputtrande, och det är det också. För trots energisk klippning, oavbrutna romantisk-komiska dialogdueller och ett pärlband av actioninslag gnistrar det aldrig riktigt till på det sättet som det gjorde i den första Shrek.

Inte för att jag saknade 3D-effekterna i den vanliga kopia som jag såg på förhandsvisningen. Däremot anar jag att originalversionen med det rätta språkliga stuket och finesserna kring paret Antonio Banderas och Salma Hayek kunnat mjölka fram en fyra i betyg.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-02-03.