Madagaskar 3

USA 2012. Madagascar 3: Europe’s Most Wanted. Regi: Eric Darnell. Röster i originalversionen: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith. Svenska röster: Joakim Jennefors, Anders Lundin, Michael Nyqvist, Regina Lund. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.33.madagascar_three

I den tredje och – att döma av slutet – kanske sista filmen tar sig Madagaskar-gänget från Afrika till New York via Europa i skydd av en rysk cirkus på dekis. Fast nu har de fått franska djurpolisen under Captain Chantel DuBois i hälarna. Hon är en karbonkopia av Cruella de Ville i Pongo och de 101 dalmatinerna och har siktet inställt på att lägga lejonet Alexanders huvud till sin trofésamling.

Som tur är finns de högteknologiskt virtuosa pingvinerna till hans – och hela filmens – räddning. Pingvinernas insatser och inbördes tråkningsdueller är, som tidigare, filmens största tillgång. Kung Julians bisarra eskapader med en fåordig kvinnlig cirkusbjörn som han förgapar sig i har däremot inte så mycket med handlingen att göra. Niclas Wahlgrens svenska dubbning kan dessutom inte göra Sacha Baron Cohens originalsvada någon rättvisa.

Det högre betyget än tidigare motiveras av den mer utvecklade och drivna animationsstilen, som tillåts blomma ut i några underbart surrealistiska cirkusscener. Faktiskt inte så långt från Walt Disneys djärva experiment i klassikern Fantasia. Den tecknarglädjen hoppas jag se också i DreamWorks Animations fortsatta produktion.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-08-03.