Hotell Transylvanien

USA 2012. Hotel Transylvania. Regi Genndy Tartakovsky. Röster i originalversionen: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez. Svenska röster: Kim Sulocki, Jesper Adefelthotel_transylvania, Sharon Dyall. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.31.

Lagom till Halloween kommer en monsterfilm med felstavning i titeln – Transsylvanien har två s på svenska –  som är alltför fluffig och kramgo för att skrämma ens de minsta. Än värre är förstås att den som romantisk tonårskomedi varken lockar till skratt eller hjärteknip. Och inte heller har den några särskilt fyndiga anspelningar på genreklassiker för de vuxna.

Storyn är fånig, dialogen knastertorr. Synd på en annars ganska rolig animation i riktigt uthärdlig, bitvis utmärkt 3D. För att inte tala om ex-Devomedlemmen Mark Mothersbaughs kluriga filmmusik.

Filmen börjar 1895 med att Dracula bygger ett hotell som vilohem för sina människofobiska kollegor och för att hålla sin nyfödda dotter Mavis borta från den farliga världen och vuxenlivet. 118 år senare, det vill säga nu, vill den i vampyrtid 18-åriga dottern se världen och träffa killar. Just då trillar en ryggsäcksturistande jämnårig människokille in och hormonerna går i spinn.

Dracula blir skräckslagen. Vad ska han ta sig till för att behålla flickan för sig själv i hemmet?… Men vänta nu! Dagens problem är ju snarare att tonåriga och till och med 20- och 30-åriga jättebebisar INTE blir vuxna, utan dröjer sig kvar i barnkammaren framför datorer och mobiltelefoner medan livet går dem förbi ute i världen.

Scenariot och sensmoralen i Hotell Transylvanien hade möjligen passat det moralkonservativa 1950-talet. Men då fanns å andra sidan bättre manusförfattare som kunde turnera ämnet på ett mer inspirerat sätt än här.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-10-19.