Grannpatrullen

USA 2012. The Watch. Regi: Akiva Schaffer. Skådespelare: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.42.

 neighborhood_watchVill man lägga sig på filmens nivå kan man säga att den suger hundballe. Inte blåval eller näbbmus, utan ett djur i medianviktsklassen. Kring 50 kg eller så. Något cementgrått och ordinärt exemplar. Kanske uppstoppat.

Men handlar den inte om ett medelålders grannar-mot-brott-gäng i idylliska småstaden som upptäcker en utomjordisk invasion, undrar vän av ordning som sett trailern? Formellt sett, visst. Men egentligen handlar den om fyra trötta komiker som hjälpligt stavar sig igenom ett synonymlexikon för allt det som ryms i ett manligt skrev, inklusive utomjordiska dito. Invasionen är knappt bakgrundsrekvisita.

Och det suger på det där sättet som varken blir tillräckligt stort, litet, kul eller knäppt eller ens så plågsamt dåligt att det får nya kvaliteter. Det bara travar på lite lätt och lagom långsamt, ihållande och segt tills det slutar lika ointressant som där det började, för att inte tala om mittpartiet på tomgång och med poänglösa utflykter.

Som huvudpersonen Evans (Ben Stillers) infertilitet, till exempel. Inte nog med att det inte på något sätt har med handlingen att göra, det är inte ens roligt. Eller rättare sagt man förmår inte göra det underhållande. Sannolikt har manusförfattarna eller producenterna läst något om hur stort problemet är inom just den demografiska målgrupp filmen riktar sig till. Bingo.
Suck och urrrk.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-08-10.