Get the Gringo

USA 2012. Regi: Adrian Grünberg. Skådhow_i_spent_my_summer_vacationespelare: Mel Gibson, Peter Stormare, Kevin Hernandez, Dolores Heredia. Åldergräns: 15 år. Längd: 1.35.

How I Spent My Summer Vacation var originaltiteln på denna film, som spelades in för några år sedan. Då kunde den inte släppas på grund av medieskandalerna kring stjärnan och producenten Mel Gibsons antisemitiska uttalanden. I USA gick den nyligen bara upp på video on demand. Det borde stämma till eftertanke.

Mad Mel spelar en skurk som har blåst en ännu större skurk (Peter Stormare i sedvanlig tokstolleroll) på pengar, hamnar i fängelse i Mexiko, hotas till döds av sadistiska och svettiga latinos, blir skitförbannad och tänker, förstås, hämnas. På alla utom en söt liten grabb och hans mamma som hjälper honom.

Ja, det är det gamla actionhämnarreceptet från 1970- och 80-talen som återanvänts, komplett med slow motion-blodbad där svinaktiga banditer skjuter skallen av ännu svinaktigare banditer. En del utländska kritiker har därför tänkt på Sam Peckinpah, vilket är en banal jämförelse med tanke på såväl dennes filmtekniska begåvning som känsla för dramaturgi och patos.

Regissören är Gibsons tidigare regiassistent som nu formellt uppgraderats men i praktiken förblir stjärnans förlängda arm. Filmen ligger nämligen perfekt i linje för denne katolske högerextremists undergångsfantasier: ett cyniskt dödsmördarinferno med fula och motbjudande människor i ett land där livet utmålas som depraverat och billigt.

Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-05-11.