Don’t Be Afraid of the Dark

USA 2011. Regi: Troy Nixey. Skådespelare: Guy Pearce, Katie Holmesdont_be_afraid_of_the_dark, Bailee Madison, Garry McDonald. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.39.

Denna Guillermo del Toro-producerade rysare bygger på en stämningsfull tv-film från 1973, och en fläkt av dåtiden finns kvar i kläderna och frisyrerna. Tyvärr gäller det också den rutinmässiga spökhushistorien. Redan titeln är knasig det eftersom poängen just är att huvudpersonerna ska vara rädda för mörkret, inte minst eftersom monstren som lurar i kråkslottet inte tål ljus.

Det är inte så lite Hammer Horror som vilar över den ödsliga herrgården ruvande på hemsökelser från forna tiders synder. Till en början ser det också lovande ut: Viskande röster. Ett skyddslöst barn. En hemlig källare.

Så fort monstren visar sig är det emellertid kört med skräcken. Alla i huset börjar uppföra sig som idioter, inklusive flickan vi skulle sympatisera med. När folk som borde veta bättre för femtioelfte gången öppnar en dörr, drar ifrån ett duschdraperi eller kikar ner i de djupa hålen där faran lurar och med fåraktig min ropar ”Hello-o?” då förtjänar de att dö enligt all skräckfilmslogik.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-02-24.