Cronos + Mimic

Cronos (1993)cronos
Mimic (1997)
Bluray (import)

Guillermo Del Toros mexikanska regidebut Cronos är en klassisk skräckberättelse om alkemi och sökandet efter evigt liv. Filmen är den första av flera samarbeten med skådespelarna Ron Perlman (HELLBOY) och Federico Luppi (PANS LABYRINT). Efter att ha uppmärksammats i Cannes fick den en begränsad men framgångsrik USA-distribution, och Del Toro rekryterades omgående av Miramax som regissör till den storstadsparanoida kackerlacksrysaren Mimic.

Båda filmerna är exempel på hur Del Toro använt sin bakgrund inom make-up och effektteknik för att skapa originella monster. Samtidigt anar man i filmerna en dialog med regissörskollegan David Cronenbergs idéer om hur människans förändring av sina livsförutsättningar också förändrar henne själv – ofta på ett oväntat och förödande sätt. Vi blir så att säga både Frankenstein och hans monster på en och samma gång.

Huvudpersonens symbios med den livgivande parasiten i Cronos manipulerar inte bara med hans kropp utan också hans själ. Och kackerlackornas mimikry av människorna i deras livsmiljö i New Yorks tunnelbana gör Mimic till en intressant replik till Cronenbergs Flugan, där filmens vetenskapsman muterar till en insekt.

Såväl Cronos som Mimic är slående begåvat regisserade; den förstnämnda i en ljus och ibland kall färgskala som kontrasteras mot det mörka, ockulta temat. Mimic är däremot en uppvisning i i skuggspel och suggestiv ljudmixning som påminner om Val Lewtons (Cat People) glansdagar på 1940-talet.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-05-04.