Chronicle

USA 2012. Regi: Josh Trank. Skådespelare: Michael B. Jordan, Dane Dehachroniclean, Alex Russell, Michael Kelly. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.24.

Det pseudodokumentära greppet med att låta filmens huvudpersoner hålla i filmens kamera har blivit en ursäkt för att maskera brist på berättartalang, taskigt filmfoto och mediokra visuella effekter. Här blir det extra irriterande eftersom det distraherar från en utmärkt grundstory som i Stephen Kings anda handlar om tre high school-grabbar som får superkrafter men är osäkra på hur de ska använda dem.

De tre huvudpersonerna är distinkt olika, och det skapar snart spänningar när de ska försöka fungera tillsammans. Steve (Michael B. Jordan) är studentpolitiker och partylejon. Matt (Alex Russell) är intellektuell; han rabblar för säkerhets skull namn som Schopenhauer och Platon utan att det riktigt har med storyn att göra. Och Andrew (Dane DeHaan) är skolans mobbingoffer nummer ett.

Liksom så ofta hos King ser superkrafterna först ut att vara en välsignelse för att efterhand framstå som en förbannelse. Andra halvan, då gänget börjar bli övermodiga med sina gåvor, är spännande och kunde gärna ha utvecklats mer. Särskilt som både filmmakarna och skådespelarna är talangfulla nog att visa upp mindre smickrande sidor hos huvudpersonerna utan att vi för den skull tappar förståelsen eller sympatierna för dem.

Finalen utmynnar i en tragedi med stora likheter till Carrie men får inte riktigt samma kraft som i Kings filmatiserade roman. Det beror till stor del på att man slarvar med psykologin i upptakten. Personteckningarna blir helt enkelt för schematiska och ytliga. Man nöjer sig med att göra en bra skiss där man kunde gjort en minnesvärd film.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-02-17.