Battleship

USA 2012. Regi: Peter Berg. Skådespelare: Liam Neeson, Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna Fenty. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.12.

År 1992 förutspådde filmhistorikern Barry Salt att blockbusterfilmer snart skulle bestå enbart av en rad actionscener utan logik. Få produktioner kan som leksaksjätten Hasbros reklamlångfilmer – TRANSFORMERS-serien, GI JOE och nu Battleship – illustrera detta bättre. Explosionerna toppar rollistan, följda av de datoranimerade stridsmaskinerna. Skådespelarna är med mest för att motivera stuntinslagen.

Battleship i regi av Hasbro via arbetsledaren Peter Berg är ett hopkok av krigspropagandaklassiker som En officer och en gentleman, Top Gun och Independence Day. Handling: stökig ungdom fostras till officer och man i sjökrigföring mot mordgalna utomjordingar. Sensmoral: krig är ett kul nöjesfält, där USA sparkar rumpa.

Störande inslag av död och lidande har städats bort. I stället har man plockat in en krigsinvalid som lär sig sluta gnälla och i strid vinna tillbaka sin självkänsla, patriotism och manlighet. Arbetslinjen i machoversion, skulle man kunna kalla det.

Liksom i tidigare rymdinvasionsfilmer har de fula, slemmiga och onda utomjordingarna en högteknologi som möjliggör intergalaktiska expressresor. Ändå är de snälla nog att ta fikapaus just som de håller på att vinna och sedan gå på de lättaste finterna så att stjärnbaneret åter kan vaja i topp vid ridåfallet.

Battleship är med andra ord inte mycket mer än en Hollywoodpimpad amatörrulle.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-04-13.