Abraham Lincoln: Vampire Hunter

USA 2012. Regi: Timur Bekmambetov. Skådespelare: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Rufus Seawell, Anthony Mackie. Åldergräns: 15 år. Längd: 1.45.

Iabraham_lincoln_vampire_hunter väntan på filmatiseringen av Pride & Prejudice & Zombies kommer den här fantasybetonade historiesagan om hur USAs 16:e president levde ett dubbelliv som vampyrjägare och genom inbördeskriget räddade nationen undan Sydstatsvampyrernas skräckvälde. För en fyrtio år sedan hade den blivit en tajt och komedispäckad skräckaction på något lågbudgetbolag. Nu har den blivit ett gravallvarligt – om än ofta ofrivilligt komiskt – och överlastat effektspektakel på megabudget. I 3D-gråstarr, förstås.

Regissören Timur Bekmambetov (Night Watch, Wanted) har en begåvning för halsbrytande och farsartade actionscener, den sammanbitna skådespelarmimiken till trots. Men i spelscenerna när Lincoln (Benjamin Walker) uppvaktar sin tillkommande Mary Todd (Mary Elizabeth Winstead) blir det så generande stelt och kantigt att man undrar om inte också hjälten hör hemma i de odödas skara.

Endast i tvekamp mot blodsugarna spritter han till liv i ett slags uppskruvad kung-fu-balett med sitt favoritvapen: skogshuggaryxan. Den som har tränat kampsport förundras nog inte så mycket över denna anakronism i sig som över alla hans märkliga akrobatkonster och yxjongleringar. Motståndarna har ju hur gott om tid som helst att skjuta honom till köttfärs medan han far runt som en överspeedad Snurre Sprätt.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-07-13.