Tower Heist

USA 2011. Regi: Brett Ratner. Skådespelare: Ben Stiller, Eddie Murphy, Alan Alda, Gabourey Sidibe. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.44.

Inte så elegant som OCEAN’S ELEVEN (2011), inte så briljant som INSIDE MAN (2006), men en hyggligt underhållande rånkuppfilm med några giftiga repliker, en riktigt spännande actionsekvens och ett strålande filmfoto av Dante Spinotti. Huvudrollen som skyskrapan The Tower spelas av Trump Tower vid Columbus Circle, New York. Passande för temat om underklassens hämnd på girighetens överstepräster i näringspyramidens topp.

Öppningsscenen gör en både enkel och träffande sammanfattning av klass och etnicitet i den globala ekonomin. I sin dollarsmyckade privata pool på skyskrapans tak simmar finanshajen Arthur Shaw (Alan Alda). Samtidigt i husets bottenvåning stämplar husets etniskt mixade servicepersonal in för dagens långa arbetspass.

När Shaw avslöjas som en simpel bedragare och personalen upptäcker att han också svindlat bort deras pensionskassa smids kupplanerna under ledning av Shaws ex-försterövslickare, huschefen Josh Kovacs (Ben Stiller). Till sin hjälp har han ett buskisartat gäng med bland andra en jamaicansk städerska (Gabourey Sidibe), som händelsevis är kassaskåpsexpert eftersom fadern är låssmed (!), och en inte alltför slipad inbrottstjuv (Eddie Murphy).

En del slapsticknummer och sexskämt faller platt men enbart den svindlande och svettiga kuppen med hjälp av en fönsterhiss från Shaws penthouse är värd biobiljetten.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-11-04.