The Tourist

USA/Frankrike 2010. Regi: Florian Henckel von Donnersmarck. Skådespelare: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Steven Berkoff. Längd: 1.43.

Angelina Jolie svassar genom Paris i den första av tolv dräkter hon mannekängar i filmen. Fransk polis bänkar sig vid tv-övervakningskamerornas bilder. ”Undrar om hon har trosor på sig idag?” dreglar en av dem och zoomar in på Jolies epileptiska rumpa. The Tourist vill vara en sexig actionthriller i champagneklassen, men mer sex, spänning och finess än så här blir det inte.

Donnersmarck, som gjorde den hyllade De andras liv, verkar ha gått på permanent lunch under inspelningen. Och filmen luktar stjärngalenskap. För er som inte läst någon glamourstjärnas självbiografi handlar de alltid om sex: Att alla vill ha det med Stjärnan, som dock med finsmakarens kräsenhet väljer ut de lyckliga få, det vill säga andra med glamour (skönhet, makt, pengar, coolkapital).

Så är det också i filmen, där Jolie uppenbart hållit i marionettrådarna, sanerat den på kvinnlig konkurrens och överdoserat männen på Viagra. Oavsett om de vill servera, mörda, transportera eller bara råkar passera henne drabbas de nämligen av omedelbart kåtslag inför Den Gudomliga.

Undantaget är Johnny Depp, så cool att han sover sig genom den både fåniga och ovidkommande spionhistorien i ett sällsamt trist Venedig. Till honom säger Jolies guldhjärtade Mata Hari sitt ”I love you” medan han kväver en gäspning. Själv har jag zzzzzzz….

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-01-07.