The Adjustment Bureau

USA 2011. Regi: George Nolfi. Skådespelare: Matt Damon, Emily Blunt, Terence Stamp, Anthony Mackie. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.46.

Kanske för att våren ligger i bakhåll. För att sf-geniet Philip K. Dick skrivit novellförlagan Adjustment Team (1954). Eller helt enkelt för att den påminner om världens bästa kärleksfilm, Michael Powells Störst är kärleken (A Matter of Life and Death, 1946).

Jag blev helt enkelt svag för den här knasbombastiska och helt förutsägbara historien där pojke möter flicka och kärleken till slut vinner tvekampen mot högre makter. Knappt en västanfläkt återstår av Dicks berättelse om en man som kommer i fel tid till kontoret och får syn på DOM. Ni vet, de där Mad Men-liknande byråkraterna som med John Slattery i spetsen då och då stoppar världen för några smärre justeringar.

Ni undrar kanske var DOM höll hus under världskrigen och Förintelsen. Uppenbarligen på semester, för att vila sig i form till efter Kubakrisen. Vilket får en att undra över Vietnamkriget, Nixon och försämringarna i Försäkringskassan. Och vad har de egentligen mot obetvinglig kärlek mellan två bildsköna stjärnor? Är det ok om de är fula och nöjer sig med ett liv som dagisfröken och busschaufför?

Allt det där blir förstås irrelevant i en sagoberättelse med lika delar action och kärlek i glasyren. Viktigare är då att Matt Damon hade behövt ett lite rikare skådespelarregister, både i nöd och lust. Emily Blunt får bära nästan hela den bördan tills spänningsskruvarna dras åt. Lite mer humor och passion hade inte heller skadat.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-03-11.