Ritualen

USA 2011. The Rite.rite Regi Mikael Håfström. Skådespelare: Colin O’Donohughue, Anthony Hopkins, Alice Braga, Ciáran Hinds. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.52.

Med katolska kyrkans välsignelse lanserades Exorcisten som svaret på 1960-talets sekularisering och hedonistiska ungdomskultur. Skakad av en flodvåg pedofilskandaler rycker kyrkan med Warner Bros. hjälp nu åter ut för att skrämma upp gudsfruktan med den gamle Fan. För filmbolagets del skadar det förstås inte att The Last Exorcism blev en oväntad kassaframgång förra året.

I Ritualen finns inga pedofila chockscener motsvarande 13-åriga Regans blodiga masturbation med ett kors i Exorcisten. Då skulle publiken få för sig att sexualneuroserna snarare finns inom religionen och kyrkan, och att det är de som orsakar prästernas böjelser.

I stället tonar man ner det mest spektakulära och lanserar hotet från Satan som en slags infernalisk smitta mitt i vardagen – en trafikolycka, ett misshandlat eller självskadande barn, en 16-årig flicka som våldtagits och blivit gravid med sin far. I det sista fallet lyser kvinnohatet fortfarande fram när den plågade flickan slår över i en lysten blick och vädjar: ”Våldta mig!”

Mikael Håfström kan inte göra särskilt mycket åt smörjan, men han kunde ha tackat nej. Nu får han den hopplösa uppgiften att frammana ondska i en mulåsna med blodsprängda ögon och i den toppspeedade demonen Baal, som med ett taskigt ståuppkomikmanus har tagit Anthony Hopkins kropp i besittning.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-03-04.