Prinsessan Mononoke

Japan 1997. Mononoke-Hima. Regi: Hayao Miyazaki. Röprincess-mononokester: Yuriko Ishida, Yoji Matsuda, Yuko Tanaka, Kaoru Kobayashi. Svensk text. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.14.

Jag kan förstå åldersgränsen på denna bitvis våldsamma och blodiga historia. Faktiskt rekommenderar jag att föräldrarna följer med även 11-12-åringarna. För det här liknar inte den stillsamma Min granne Totoro, utan passar snarare ungdomar och vuxna. Det är bara synd att det tagit så lång tid för filmen att nå svenska biodukar – nästan femton år – men den utsökta animationen gör värd att avnjuta i stort format även för den som sett filmen på dvd.

Liksom i sina andra filmer utgår Miyazaki från japansk folklore för att med egna tillägg skapa en naturmystisk värld som slåss för sin överlevnad mot hotande ödeläggelse från krig, miljögifter och skogsskövling. I centrum står unge prins Ashitaka, som efter en drabbning med ett monsterliknande vildsvin ser händelsen som tecken på en djupare störning i naturen. Den kommer inte oväntat från människan. På hans sida ansluter sig jämnåriga San, känd som prinsessan Mononoke, hennes flock gigantiska vargar och andra mer eller mindre mytologiska varelser.

Både tekniskt och som berättelse är detta Miyazakis kanske mest lyckade verk. Trots den långa speltiden är den passionerat förmedlad i bilder som stannar på näthinnan. Som argument för traditionell 2D-animation är den svåröverträffad. Bildkompositionerna är så kraftfulla att de tycks tränga ut ur filmduken. Den visas förmodligen bara en kort tid, så passa på att se den där den hör hemma – i biosalongen.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-12-23.