Don’t Look Now

Rösten från andra sidandont_look_now
Storbritannien, 1973
Bluray (import)

En rysarnovell av Daphne du Maurier är regissören och filmfotografen Nicolas Roegs utgångspunkt för en visuellt fascinerande labyrint av minnen och drömsyner till kompositören Pino Donaggios hypnotiska filmmusik. Julie Christie och Donald Sutherland spelar det äkta paret som förlorar sin dotter i en drunkningsolycka och flyr till arbete och glömska i ett vintrigt Venedig men som genom ett medium kanske, kanske inte, återfår kontakten med sitt barn. De fick här bryta med sina respektive rollfack som knasbollen och kalaspinglan för en vuxen skräckversion av Scener ur ett äktenskap.

Den då kontroversiella och mytologiserade sexscenen framstår nu som en av filmhistoriens vackraste kärleksscener, då paret efter en tid av förlamande olycka hittar tillbaka till varandra i ett kort ögonblick av lycka. Samspelet mellan klippning, kamerakoreografi och musik är tydligt inspirerat av Alfred Hitchcocks samarbete med Bernard Herrmann, och liksom i deras filmer kulminerar slutscenerna i ett hisnande crescendo och en final som publiken kan fundera länge på. En sällsam förening av skönhet och skräck som har få motstycken i filmhistorien.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-09-09.

Se även:

NICOLAS ROEG IN MEMORIAM: BILDSTORMAREN, krönika. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

MANNEN UTAN ANSIKTE,  s. 70–72.

3 x NICOLAS ROEG, s. 6–8. Introduktion till regissören och filmerna Performance (1968/70), Eureka (1982) och Castaway (1986).