Cowboys & Aliens

USA 2011. Regi: Jon Favreau. Skådespelare: Daniel Craig, Harrison Ford, Olicowboys_and_aliensvia Wilde, Keith Carradine. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.58.

Titeln är det roligaste med filmen men borde även inkludera apacher, sydstatsskurkar, kvinnor, barn, en synnerligen trogen och uthållig hund samt en heders-jordbo från fjärran galaxer. I en västernversion av Independence Day sluter de alla upp bakom The Big Yankee Warchief för att sparka rymdmonsterröv till försvar för good ol’ USA. Varför indianerna inte gör gemensam sak med utomjordingarna förblir en gåta. Nybyggarnas folkmord blir knappt mer än en bisats innan alla försonas i ett blodbad på ET:s räliga kusiner.

Censurens femtonårsgräns – den är PG-13 i USA – på denna postmoderna genrehybrid fritt efter en serieroman känns lika fånig som filmens premisser. Särskilt som rollgalleriet är idel pappfigurer från stereotyplagret och berättelsen är en tunt utkavlad ramhandling kring actioninslagen, där sexskjutare ställs mot rymdvapen i konventionell dataspelstajl.

Räddningen är att inkräktarna från rymden trots all högteknologi är lika usla på att träffa hjältarna som gårdagens västernfilmindianer. Det mesta blodet som spills är därför aliengrönt och utomjordingarnas kidnappning och tortyr (men ingen anal probing) av Daniel Craigs våldsskicklige huvudperson är en snabbt överstökad affär.

Utomjordingarnas motiv? Jakt på ädla metaller, förstås – de har guldfeber som alla andra i västern. Aktuellt så det förslår. Vem vet, i uppföljaren snor de kanske skånska koppartak?
Jon Favreau (Iron Man 1 & 2) gör ett oinspirerat hantverk efter ett trist manus. Spielberg i produktionsstolen betyder just inget särskilt. Räddningen är hyfsade skådespelarinsatser med Craig i spetsen.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-08-26.