Atleten

Etiopien Atleten2009. Atletu. Regi: Davey Frenkel, Rasselas Lakew. Skådespelare: Rasselas Lakew, Dag Malmberg, Ruta Gedmintas, Abba Waka Dessalegn. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.25.

OS-guldet i Rom 1960 till den etiopiske maratonlöparen Abebe Bikila (1932-1973) blev det historiskt första som en svart afrikan i ett självständigt land erövrade. Symbolbetydelsen i hans barfota triumffärd till rekordtiden 2.16 genom gatorna i huvudstaden till den forna fascistiska ockupationsmakten i denna avkoloniseringens tid går knappast att överskatta. I Tokyo-OS 1964 gjorde han om bravaden till ny rekordtid och blev en legend.

Hans fantastiska historia från fåraherde till världsberömmelse har förstås bara väntat på att bli filmatiserad. Särskilt som den fick ett tragiskt slut med trafikolycka, förlamning och en förtidig död.

Konstnären och filmklipparen Davey Frankels dramadokumentär i samarbete med den etiopiske långfilmsdebutanten Rasselas Lakew är sympatisk men blek. På grund av den påtagligt låga budgeten varvas filmklipp från de riktiga olympiaderna med spelfilmsinslag från Bikilas ödesdigra sista bilfärd i hemlandet, där den stele och inte särskilt porträttlike Lakew själv gör huvudrollen. I en biroll gestaltar Dag Malmberg hans finsk-svenske tränare Onni Niskanen.
Medan dokumentärinslagen har en nerv och närvaro är spelscenerna desto mer kantiga och fantasilösa, både i regi och skådespelarprestationer. Det är en hövisk bilderbok om en legend, inte ett levande porträtt, man skapat.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-03-04.