Sanctum

USA/Australien 2011. Regi: Alister Grierson. Skådespelare: Richard Roxburgh, Ioan Gruffudd, Rhys Wakefield, Alice Parkinson. Åldersgräns: 15 år. Längd:1.48.

Desanctum enorma Esa’ala-grottorna i östligaste delen av Papua Nya Guinea är andlöst vackra. När Sanctum börjar med flygbilder av detta naturens underverk i 3D är det som att vara tillbaka på Pandora i Avatar. Visuella upplevelser som det här gör sig på stora biodukar.

Tyvärr har manuset och framförallt dialogen kopierats ur någon bortglömd C-rulle från klichéfabriken när en grupp grottdykare blir instängda i underjorden under en orkan. Här finns allt, från livslång osämja far-son som slutar i försoning till trådslitna chockinslag som mannen-vi-trodde-var-död-men-som-strax-reser-sig-för-att-attackera-igen.

Varje nytt och hänförande bergrum gruppen passerar i jakten på en väg ut innebär dessvärre också nya machogrymtanden om vem som är alfahannen. I takt med att farorna hopar sig och hoppet grusas utkristalliseras dessutom ett annat och obehagligare inslag: vem som ska bestämma över liv och död. Resultatet är en enerverande och bitvis frånstötande men bildskön film.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-02-18.