Vem?

Vem affischSverige 2010. Regi och bakgrundsmummel: Jessica Laurén efter Stina Wirséns barnböcker. Berättaröst: Gunnar Bolin. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 0.30.

För vuxna är Stina Wirsén främst känd som chefsillustratör på Dagens Nyheter, där hon gjort allt från resereportage till mode och politiska karikatyrer. Hennes stil är minimalistisk, att med några få penndrag fånga ett karaktärsdrag, ett uttryck, en känsla. Det kommer kanske än mer till sin rätt i hennes många böcker för de minsta.

Vem-böckerna och den här samlingsfilmen om åtta episoder tar upp moraliska problem om mobbing och existentiella frågor om döden. Men här finns också skräckbilder om att tappa bort sin förälder i en jättestor affär och komiska episoder om tre kompisar som förväxlar varandras kläder i ivern över att få komma ut och leka bland höstlöven.

Gunnar Bolin är en trygg föräldraröst som guidar de minsta genom starka känslor. För Wirséns berättelser backar inte från att låta en unge slänga filmjölkstallriken i plytet på sin förälder, som sedan själv börjar gorma som – ja, en liten unge.

Fast i bland går det inte heller som man befarat; en mormor får frågan om hon inte ska dö snart eftersom hon är så gammal. Men inte blir hon ledsen för det utan gör ett litet dansnummer som svar på frågan. Sedan är det dags för saft och kakor. Utsökt osentimentalt.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-09-24.