Unstoppable

unstoppable_ver4USA 2010. Regi: Tony Scott. Skådespelare: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Lew Temple. Från 11 år. Längd: 1.39.

Unstoppable påminner om en Howard Hawks-film när den låter några luggslitna vardagshjältar kliva fram som samhällets räddare i nöden. Även om stjärnorna ser ut att turista i sina roller är greppet fräscht, vilket säger något om hur ovanligt arbetarskildringar är numera. Man vågar sig till och med på lite social satir över modern företagskultur trots att distributören är ärkereaktionära Fox.

Våra hjältar längs järnvägsbanan och på trafikövervakningen kämpar för att få stopp på ett förarlöst skenande tåg med explosiv last som ser ut att krascha till enorm skadegörelse i Pennsylvaniastaden Stanton. Men de har inte bara tiden emot sig utan tvingas dessutom kämpa mot ständiga felbeslut och hot om avsked från den inkompetente områdeschefen. Vd:n är på golfbanan.

Men Unstoppable är också konventionell action. Strax efter att tåget börjat skena hamnar det på kollisionskurs mot ett tåg med skolbarn, och när det senare kommer i vägen för Denzel Washington och Chris Pine är det bara att räkna ner till sista-sekunden-räddningen. Att Mark Bomback även skrivit Die Hard 4.0 syns i det underliggande dramat om hur två själsligt kantstötta män återfår både självrespekten och respekten från sina närmaste genom sina heroiska insatser.

Slutsegerns sötma är flåsig, men fram tills dess är filmen långa stunder en effektfull nagelbitare.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-11-12.