The Next Three Days

next_three_days USA 2010. Regi: Paul Haggis. Skådespelare: Russel Crowe, Elizabeth Banks, Aisha Hinds, Liam Neeson. Längd: 2.13.

Russel Crowes milde skollärare John förvandlas till action man modell Gladiator så han kan bryta ut sin morddömda fru Lara från ett av USA:s säkerhetsfängelser. Befängt tyckte många utländska kritiker. Men det är inte svagheten med Paul Haggis (Crash) film.

Vardagsmänniskan som visar sig ha både oanade resurser inom sig och en talang för kriminalitet är ett klassiskt thrillertema. Tänk Jagad eller många av Hitchcocks bästa filmer. Just överskridandet av den tunna linjen mellan medelklassnormalitet och kriminalitet är ett av de bästa spänningsgreppen.

Filmens problem ligger snarare i många enskildheter, kanske främst i hur långdraget och samtidigt lätt det går för John i förberedelserna med att skaffa pengar och falska pass – för att inte tala om hur han genomför själva flykten. Här tar filmen alldeles för lång tid på sig att berätta något som i stort sett går som på räls när det verkligen gäller.

Än värre är det med tvetydigheterna kring hustruns skuld. Att John är en modern Don Quijote som lever i en rosenröd kärleksbubbla får vi reda på alldeles i början av filmen. Men att filmen själv inte kan bestämma sig i de många svartvita återblickarna blir till slut direkt fånigt.

I den halsbrytande finalen tar det sig emellertid. Tempot skruvas upp, och valet av gömställe är ganska kul för oss som följt USA:s konflikter med andra stater.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-12-03.