Percy Jackson – kampen om åskviggen

percy_jackson_and_the_olympians_the_lightning_thiefUSA 2010. Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief. Regi: Chris Columbus. Skådespelare: Logan Lerman, Brandon T Jackson, Alexandra Daddario, Jake Abel. Längd: 1.59.

Grekisk mytologi är på Hollywoodmodet igen. Senare i år kommer en nyinspelning av Clash of the Titans, som hette Gudarnas krig vid den svenska premiären 1981. Det planeras dessutom för en ny filmserie om Herkules, där ryske bodybuildern Aleksandr Nevskij – namne med medeltidshjälten som Sergej Eisenstein skildrade i filmklassikern Storm över Ryssland 1938 – går i v-formade förebilders spår.

Först ut är emellertid den första i rad planerade filmer om Rick Riordans fantasyhjälte och halvgud Percy Jackson. Löst baserad på introduktionsromanen Percy Jackson – född hjälte berättar den om hur missanpassade och hunsade tonåringen Percy upptäcker att han är son till Poseidon, finner sin plats på halvgudarnas skola och dras in i ett äventyr om Zeus försvunna åskvigg.

Jämförelsen med Harry Potter är inte långt borta, särskilt på bioduken när regissören heter Chris Columbus, som gjorde de två första Potterfilmerna. Regin är också av samma välkammade och slätstrukna märke som han presterade då, och med det svagare grundmaterialet blir resultatet oengagerande, bitvis plastigt. Till det ska läggas tre själlösa huvudfigurer, mediokra effektinslag, kostymer från Buttericks och gråväderstrist dialog.

Pålitliga namn som Pierce Brosnan, Steve Coogan, Catherine Keener, Uma Thurman, Sean Bean och Kevin McKidd spelar Olympens gudar med närstående. De borde ha varit lika mustiga, roliga och skrämmande som sina förebilder i sagan. Men eftersom de har vaccumförpackats i en sömnig och humorbefriad tv-såpa blir de lika spännande som en bingokväll i Eslöv.

Ska den här serien leva vidare och bli ett ungdomsfenomen krävs radikalt nya och djärvare grepp av någon som kan visa kraften i antikens sagor. Någon som genom att stöpa om dem för en modern tid kan visa varför de blivit klassiker.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-02-26.