Oceans

oceansFrankrike 2009. Regi: Jacques Perrin, Jacques Cluzeaud. Berättarröst: Henrik Ekman. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.45.

Tolv inspelningsteam har spenderat fem år i oceanerna runt jorden på att fånga en rad spektakulära bilder. Materialet har klippts samman till en film med överflödig berättarröst och ett osorterat flackande över klotet. I mycket trampar man dessutom på stigar från tidigare storprojekt som The Blue Planet och Planet Earth.

Omdömet kan verka tarvligt inför en så heroisk insats, men åtskilligt är välbekant: vithajarna som flyger upp ur vattnet i slow motion med en säl i munnen, sjöfåglar och delfiner som tillsammans fångar in och kalasar på ett stim småfisk, de nykläckta sköldpaddsungarnas gatlopp mot havet undan hungriga sjöfåglar.

Man talar om ”konstiga livsformer”, som om det fanns en underförstådd normalitet för liv, vilket visar på filmskaparnas eget främlingskap inför naturen. Det som inte är omedelbart välbekant främmandegörs på så sätt till en kittlande freak show. Antikvarisk är också fokusering enbart på de större livsformerna, när det är de minsta som både är av ekologiskt större betydelse och dessutom uppvisar en långt större mångfald.

Vinsten med den här franska produktionen, gjord av samma regissörsduo som 2001 producerade Flyttfåglar, är förstås att den visas på stor duk, där det tekniskt utsökta filmfotot i 35 mm verkligen kommer till sin rätt. För den som söker en annorlunda, mer meditativ, bioupplevelse är den ett bra alternativ. Några bilder är trots allt helt unika för filmen.

Som pendang till fjolårets hajslaktdokumentär Sharkwater visar man den grymma hanteringen när fenorna skärs av och den stympade men levande hajen kastas tillbaka till en plågsam död i havet. Här har man fejkat med hjälp av datoranimation för att inte gynna hajfensindustrin.

Helt autentiskt däremot är undervattensmötet med vithaj, där vi ser dykare simma bredvid den monsterstora men för människan oftast fredliga jägaren. Fler inslag av den här karaktären hade man gärna fått stoppat in. Demoniska bilder av naturen – främst hajarna – har präglat generationer under tusentals år. Bilder av det här slaget kan bli början till ett nytänkande.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-10-01.