Knight and Day

USA 2010. Regi: James Mangold. Skådespelare: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Jordi Molla. Längd: 1.49.

När det med okända talanger går att göra publiksuccéer som AVATAR och Slumdog Millionaire kan man undra: Vad vi ska med stjärnor till, liksom de förutsägbara och tillrättalagda berättelserna som de gymposerar och mannekängar i? De snarlika KILLERS och Knight and Day underblåser sådana tankar.

En bra film – action eller inte – visar sina kvaliteter i detaljerna där inget förbises, i de psykologiskt genomtänkta rollgestalterna, i storyns konsekventa logik och i huvudrollernas förmåga att övertyga. Allt det struntar dessa filmer fullständigt i.

Här surfar Tom Cruise och Cameron Diaz på en räkmacka genom ett turistbroschyrpotpurri av USA och Europa. Miljoner kulor viner. Explosioner bildar dekorativ scenografi. Skurkliken ligger i drivor. Men huvudpersonernas frisyrer ligger perfekt.

Det lyteskomiskt obegåvade manuset är perforerat av logiska luckor, dränkt i imbecill dialog, desinficerat på romantik och proppad av fåniga actionscener där handlingen skulle vara.

Varje gång – och det är många – som paret och storyn hamnar i knipa drogas både Diaz och filmen till medvetslöshet. Bara för att mirakulöst vakna upp på ett nytt ställe vid en självbelåtet flinande Cruise som med enerverande mundiarré pladdrar dumkvickheter.

Snacka om dramatisk antiklimax, för att inte tala om publikförakt. Snart hejar man på skurkarna.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-07-16.