Food, Inc.

food_incUSA 2008. Regi: Robert Kenner. Medverkande: Michael Pollan, Eric Schlosserhberg, Gary Hirschberg, Joe Salatin. Längd: 1.34.

Oscarnominerade Food, Inc. berättar om USA men tendensen är global: Ett fåtal storföretag med Monsanto i spetsen kontrollerar marknaden och därmed både bönder och konsumenter. De sätter priserna, bestämmer hur maten produceras och vem som ska producera den.

Stordrift, långa transporter, mekanisering och genmanipulation är ingredienser i den billiga men miljöförstörande och många gånger hälsofarliga mat som förvandlat många i framförallt västvärlden till felnärda, överviktiga diabetiker. Samtidigt tvingas bönder odla patenterade, genmodifierade grödor som – om de sparas till nästa års sådd eller sprids in från grannens mark – leder till upphovsrättsåtal som försätter den åtalade i konkurs.

Detta och mycket annat snuddar man vid under halvannan timme. Snuddar, säger jag, för som publik blir man frustrerad över att inget riktigt behandlas på djupet. Tanken är förstås att vi ska lockas läsa mer i böcker. Exempelvis Fast Food Nation, skriven av Eric Schlosser – en av filmens producenter.

Med det sagt är filmen en elegant och flyhänt berättad kombination av dokumentära bilder och påhittig datoranimation som visar den krassa verkligheten bakom reklambilderna av lantligt gemyt som ger oss naturliga produkter.

Synd bara att filmen inte tar ett större grepp på sådana multinationella giganter som Nestlé och Unilever. För er som förtvivlar tänder filmen ett hopp på slutet. Det finns egensinniga producenter som framgångsrikt arbetar utanför stordriftsystemet, och det finns exempel på andra företagsimperier som fallit – som den tidigare så inflytelserika tobaksindustrin.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-03-05.