Har du hört om Morgans?

USA 2009. Did You Hear About the Morgans? Regi: Marc Lawrence. Skådespelare: Sarah Jessica Parkdid_you_hear_about_the_morganser, Hugh Grant, Sam Elliot, Mary Steenburgen. Längd: 1.43.

Vi kanske inte har hört ryktet, men filmen har vi definitivt sett tidigare och då mycket bättre. New York-karriäristerna Paul (advokat) och Meryl (lägenhetsmäklare) Morgan ligger i skilsmässa men har fortfarande känslor för varandra, särskilt Paul. Under ett trevande försoningssamtal mördas en av Meryls kunder framför deras ögon.

Snart hamnar de i ett vittnesskyddsprogram som tvingar dem att flytta till landsortshålan Ray, Wyoming. Så lyder ramhandlingen i korthet, och den betyder just ingenting. För filmen vill egentligen vara är en klassisk Hollywoodkomedi om ett trist äktenskap som får en nytändning.

Det var sådana ”comedies of remarriage” – späckade med giftiga replikdueller och utmaningar mot sociala tabun – som gjorde Cary Grant och Katherine Hepburn till stjärnor. Dessvärre är paret Parker-Grant inte i deras viktklass, och Marc Lawrences (Music and Lyrics) nästan löjligt förutsägbara manus och regi sänker dem ytterligare.

Snarare än att utmana bekräftar filmen alla klichéer som finns om förvekligade, intellektuella storstadsbor i motsats till jordnära men småkorkade bonnläppar. Vad värre är, det finns inte en enda minnesvärd situation eller replik. Handlingen bara mal på i ett jämngrått tempo från början till slut. En likgiltig film.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-01-08.